«СУБСИДІЯ ВЖЕ ПРИЗНАЧЕНА: ВОНА НЕ БУДЕ ВІДМІНЯТИСЯ І ПЕРЕГЛЯДАТИСЯ ДО ТРАВНЯ, АЛЕ ПЛАТИТИ ПОТРІБНО ВЧАСНО», - НАТАЛІЯ ІСАЄНКО, НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Версія для друкуВерсія для друку

«СУБСИДІЯ ВЖЕ ПРИЗНАЧЕНА: ВОНА НЕ БУДЕ ВІДМІНЯТИСЯ І ПЕРЕГЛЯДАТИСЯ ДО ТРАВНЯ, АЛЕ ПЛАТИТИ ПОТРІБНО ВЧАСНО», - НАТАЛІЯ ІСАЄНКО, НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ На нараді у голови райдержадміністрації Тетяни Качаненко з-поміж винесених на розгляд питань обговорили також питання «Про надання житлових субсидій населенню у готівковій формі».

За словами начальника управління соціального захисту населення райдержадміністрації Наталії Ісаєнко, постановою Кабінету Міністрів України № 62 від 6 лютого 2019 року «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» внесено зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, відповідно до яких з березня 2019 року запроваджується механізм надання житлових субсидій у готівковій формі. 

З березня поточного року передбачено виплату житлових субсидій у готівковій формі всім сім’ям, які звернулися за призначенням субсидії до 31 грудня 2018 року, а також тим, які звернулися після 1 січня 2019 року, але житлова субсидія їм призначена з 2018 року у випадках, передбачених законодавством (наприклад, у зв’язку з підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги; згідно з рішенням районної комісії, враховуючи обставини, що склались в сім’ї).                   

  У березні такі сім’ї отримають субсидію готівкою для оплати комунальних послуг за лютий поточного року. Відповідно у квітні будуть виплачені кошти для розрахунку за спожиті послуги у березні; у травні –  за житлово-комунальні послуги, отримані у квітні.

Субсидія у готівковій формі (яка призначена на домогосподарство) виплачується уповноваженому представнику, на якого призначено субсидію (тобто особі, чиє прізвище, ім’я, по батькові зазначено у повідомленні про призначення субсидії).

 Механізм виплати субсидії готівкою залежить від категорії одержувача субсидії: пенсіонер чи особа, яка не одержує пенсії (не пенсіонер, незалежно від того чи входять пенсіонери до складу сім’ї).

Виплата житлових субсидій у готівковій формі буде проводиться:

особам, які одержують пенсії, — Міністерством соціальної політики України через Пенсійний фонд України шляхом перерахування органами Пенсійного фонду коштів на пенсійні рахунки в уповноважених банках або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта», де особа одержує пенсію, відповідно до укладених договорів. Тобто, одержувачам субсидії, які отримують пенсію, нікуди звертатися не потрібно, субсидію буде виплачено одночасно з виплатою пенсії;

особам, які не одержують пенсії, — Міністерством соціальної політики України через АТ «Ощадбанк» шляхом перерахування коштів для здійснення грошових переказів через платіжну систему «Система термінових переказів «Швидка копійка» або шляхом зарахування на поточні рахунки, відкриті в АТ «Ощадбанк». Для отримання грошового переказу (суми субсидії у готівковій формі) необхідно звернутися до найближчого відділення АТ «Ощадбанк» з паспортом та ідентифікаційним номером. Кошти для виплати субсидії у грошовій формі через АТ «Ощадбанк» можливо отримати після 11 березня поточного року (в подальшому відповідно після 11 квітня та травня).

Для забезпечення виплати субсидії у готівковій формі управління соціального захисту населення до 20 числа формує реєстри одержувачів житлової субсидії у поточному місяці окремо щодо осіб, які одержують та не одержують пенсії, і передають їх Міністерству соціальної політики України.

Станом на 20.02.2019 сформовано та передано на Мінсоцполітики реєстр одержувачів субсидії у готівковій формі, загальною кількістю 4813 осіб на суму 8788,6 тис. грн., з них через ПФУ –  3494 осіб, через АТ «Ощадбанк» – 1319 осіб.

Суми невиплачених протягом трьох місяців з дати перерахування Пенсійному фонду України житлових субсидій разом з витратами на їх виплату та доставку повертаються Пенсійним фондом України Мінсоцполітики не пізніше 10 робочих днів разом з реєстрами осіб, яким не виплачена житлова субсидія у готівковій формі.

Якщо протягом трьох місяців з дати перерахування АТ «Ощадбанк» коштів одержувач житлової субсидії не звернувся за отриманням грошового переказу, відповідні кошти повертаються АТ «Ощадбанк» Мінсоцполітики не пізніше трьох робочих днів разом з реєстрами осіб, яким не виплачена житлова субсидія у готівковій формі.

Невиплачені одержувачам житлової субсидії кошти повертаються Пенсійним фондом України та АТ «Ощадбанк» на рахунок Мінсоцполітики, відкритий в Казначействі.

Сім’ї, яким субсидія виплачена у готівковій формі, сплачують за житлово-комунальні послуги самостійно. Такі сім’ї зобов’язані щомісяця сплачувати повну вартість фактично спожитої послуги. Оплата спожитих житлово-комунальних послуг проводиться до 20 числа місяця, наступного за місяцем в якому отримані послуги (але не пізніше ніж до закінчення місяця).    У разі економного використання житлово-комунальних послуг, зекономлені суми субсидій сім’я може використати на власний розсуд.

Важливо своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги. Пунктом 6 Положення про порядок призначення житлової субсидії встановлено, що субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), у разі наявності простроченої понад місяць заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії (340 грн.).

У травні всім одержувачам субсидій потрібно обов’язково подати нові заяву та декларацію про доходи до управління соціального захисту населення. Автоматичне перепризначення допомоги буде стосуватися лише тих, хто звернувся за субсидією вперше в 2019 році.

Необхідно нагадати про те, що громадянин несе відповідальність за подані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення житлової субсидії та на визначення її розміру.

У заяві чітко вказано, що у разі виникнення обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії (зміна у складі осіб, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні / будинку; зміна в переліку отримуваних житлово-комунальних послуг; придбання майна, товарів або оплата послуг на суму, що перевищує 50 тисяч гривень; заборгованість понад три місяці за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів), зобов’язуюся протягом місяця повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту населення.

У разі виявлення випадків неправомірного призначення житлової субсидії з вини заявника, сума надміру перерахованої (виплаченої) житлової субсидії повертається громадянином до державного бюджету.

         Управлінням соціального захисту населення проведена відповідна підготовча робота щодо запровадження  в районі механізму надання житлових субсидій у готівковій формі.

Зокрема, до 18.02.2019 завершено перевірку 4813 особових справ одержувачів субсидій, яким житлова субсидія призначена з 2018 року.

21 лютого 2019 року проведено нараду з питання надання житлових субсидій населенню з 1 січня 2019 року (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1176 від 27.12.2018) та з березня 2019 року (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 62 від 06.02.2019). До участі в нараді були запрошені уповноважені особи, визначені виконавчими комітетами сільських рад для прийняття документів на призначення житлових субсидій; працівники територіального центру соціального обслуговування населення; представники Лубенського об’єднаного управління Пенсійного фонду України та  АТ «Ощадбанк».

Організовано безперебійну роботу телефону «гарячої лінії» управління 71-953. Залучені додаткові телефонні номери з діючих в управлінні для надання роз’яснень і консультацій.

Проводиться широка інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення про зміни порядку надання житлових субсидій. Інформаційні матеріали та пам’ятки передані на сільські ради, соціальним робітникам територіального центру, в достатній кількості є в управлінні.

Наверх ↑