Територіальна реформа в перспективі: яким бути Лубенському району

Версія для друкуВерсія для друку

Територіальна реформа в перспективі: яким бути Лубенському району

Реформа децентралізації – це те питання, яке стоїть сьогодні у пріоритеті держави. 26 липня Лубенщина приймала представників громад, які за перспективним планом Мінрегіону  мають увійти до нового Лубенського району (округу): Оржицького, Пирятинського, Чорнухинського, Хорольського, Гребінківського та Семенівського районів.  Представники депутатського корпусу обласної ради, представники районних рад та адміністрацій, а також органів місцевого самоврядування обговорювали недоліки та переваги майбутніх районів, що мають утворитися вже найближчим часом.

Всіх присутніх привітала голова Лубенської райдержадміністрації Тетяна Качаненко, вона представила директора Департаменту економічного розвитку Полтавської облдержадміністрації Інну Іщенко, яка ознайомила присутніх з методичними рекомендаціями та критеріями, на які спиралось Міністерство: базування на містах обласного значення, чисельність населення, віддаленість від центру до меж району. Також при формуванні перспективного плану бралися до уваги такі характеристики як доступність до медичних та соціальних послуг, наявність адміністративних установ, дороги та інфраструктура.

Головною метою було почути позицію кожної громади щодо майбутнього приєднання. Представники громад висловили власне бачення та побажання щодо адміністративно-територіального розподілу Полтавщини, розглядалися різні варіанти. Загалом позиція більшості районів залишається невизначеною, для більш визначених результатів замало часу.  Разом з тим, поки що не завершено перший етап децентралізації (об’єднання громад) та немає чіткого розуміння повноважень майбутніх районів (округів).

Те, що звичних районів скоро не існуватиме – це вже факт, а новоутворені – досить умовні, адже більшість повноважень та обов’язків залишиться на рівні громад. Поки що це розуміють не всі, тому і виникають непорозуміння. Тому зараз головне – не перетягувати ковдру на себе, а зважити всі переваги та недоліки об’єднання для населення, по-сусідськи порадитися і знайти порозуміння. Зрештою, хоч думка представників районів буде врахована, проте остаточне рішення – за Мінрегіоном.

У разі, якщо межі Лубенського району буде встановлено у відповідності з перспективним планом, його населення складатиме більш ніж 200 тисяч осіб і до нього входитимуть, окрім, власне, Лубенського, шість районів.

 

Наверх ↑