«ТЫ ПОГИБ, ЧТОБЫ ЖИЛИ МЫ»

Версія для друкуВерсія для друку

«ТЫ ПОГИБ, ЧТОБЫ ЖИЛИ МЫ» Такий глибокий за змістом напис викарбувано на місці поховання єдиного Героя України-чорнобильця, уродженця села Новооріхівка Олександра Григоровича Лелеченка. Дати народження і смерті, між якими лише сорок сім років, та цей скромний напис, який розуміють далеко не всі, а усвідомлюють ще менше. Його реакція була блискавичною: вчасно перекривши подачу водню до реактора, Олександр Григорович суттєво зменшив масштаби катастрофи. Цей вчинок коштував йому життя, але врятував мільйони. За кілька днів, 7 травня 1986 року, Олександр Лелеченко помер від променевої хвороби, похований у с. Степне під Полтавою.

Щороку у цей пам’ятний день могилу героя відвідують земляки, колеги, друзі. Сьогодні вклонитися пам’яті видатного сучасника приїхала делегація з Лубенщини у складі голови райдержадміністрації Тетяни Качаненко, голови районної ради Григорія Угляниці, голови районної організації ветеранів та інвалідів «Союз Чорнобиль України» Миколи Чудака, голови Новооріхівської первинної чорнобильської організації Миколи Крутія, директора Новооріхівської ЗШ І-ІІІ ступенів Оксани Магури.

У пам’ять про Олександра Лелеченка проводяться заходи, його героїчний вчинок став моральним орієнтиром для багатьох, його ім’я міцною дружбою з’єднало Новооріхівку та працівників електроцеху Чорнобильської станції, його спокій бережуть березки на могилі та на Алеї пам’яті чорнобильців Лубенщини.

Наверх ↑