У РАМКАХ ВІДЗНАЧЕННЯ 76-Ї РІЧНИЦІ ВИЗВОЛЕННЯ ЛУБЕНЩИНИ ВІД НАЦИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ В ОКОПІ ВІДКРИЛИ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ ПЕРШОМУ ГОЛОВІ РАЙОННОЇ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ВАСИЛЮ КУКСАНЮ

Версія для друкуВерсія для друку

У РАМКАХ ВІДЗНАЧЕННЯ 76-Ї РІЧНИЦІ ВИЗВОЛЕННЯ ЛУБЕНЩИНИ ВІД НАЦИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ В ОКОПІ ВІДКРИЛИ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ ПЕРШОМУ ГОЛОВІ РАЙОННОЇ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ВАСИЛЮ КУКСАНЮ Наприкінці вересня Лубенщина була звільнена від ярма нацистської навали. Відтоді минуло вже 76 років, та не знецінився подвиг захисників, не стерлася зі сторінок нашого краю пам'ять про буремні роки та славну звитягу українського народу, усіх, хто воював та відбудовував, чекав та вірив, боровся і переміг.

У кожного покоління є місце для подвигу. Героїзм воїнів Другої світової продовжили ліквідатори аварії на ЧАЕС. Невипадково їх усіх сьогодні, 20 вересня, вшановували під час районних урочистостей з нагоди 76-ї річниці визволення Лубенщини від нацистських загарбників. Захід проходив у мальовничому селі Окіп, яке відзначало ще й День малого села. «Тут навіть сонце світить яскравіше», - сказав про своє рідне село Василь Куксань, перший голова районної організації «Союз Чорнобиль України», поет, громадський і політичний діяч. Тож, цілком закономірно, що його пам'ять вшанували на малій батьківщині, відкривши меморіальну дошку. З такою ініціативою виступила голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко та районні чорнобильці, а втіленню ідеї сприяв голова СФГ «Род» Олександр Темченко.

Досить різноплановим і насиченими виявився святково-урочистий і водночас щемливо-пам’ятний захід, який відвідали очільниця району Тетяна Качаненко, голова районної організації ветеранів, Почесний громадянин Лубенщини Василь Силка, голова районної організації ветеранів та інвалідів «Союз Чорнобиль України» Микола Чудак, голова міськрайонної організації інвалідів Чорнобиля Анатолій Юрченко, депутат обласної ради, регіональний директор ТОВ «Баришівська зернова компанія» Василь Стасовський, депутати районної ради Анатолій Бовкун та Лідія Різуненко, сільські голови Микола Бровко, Анатолій Тітенко, Ольга Козловська, Василь Ґава, Наталія Пономаренко, Валентина Далада, родина Василя Куксаня, місцеві мешканці, громадські активісти. Право відкрити меморіальну дошку було надано місцевим чорнобильцям Івану Мазнюку та Івану Корнієнку. Творче сприйняття світу, людяність і щирість втілилися у багатому поетичному доробку Василя Куксаня. На його вірші Олександр Марченко створив дві пісні, які на заході виконало чоловіче тріо ТОВ «Баришівська зернова компанія».

З нагоди святкових заходів окіпців та гостей привітали голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, сільський голова Окіпської сільської ради Ніна Кириченко, голова районної ветеранської організації Василь Силка, сільський голова Сенчанської сільської ради Віктор Лисий. Грамотами райдержадміністрації було відзначено місцевих мешканців Дмитра Кожому, Ніну Корнієнко, Галину Куксань, Івана Швеця, подякою – Сенчанського сільського голову Віктора Лисого. До пам’ятного знака воїнам Другої світової війни було покладено квіти, пам'ять померлих та загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Захід продовжився тематичним концертом, який окіпцям дарували місцеві таланти, артисти районного будинку культури та сільських закладів культури. Наприкінці свята сільський голова Ніна Кириченко подякувала за допомогу в організації заходу голові райдержадміністрації Тетяні Качаненко, працівникам культури та спонсорам Олександру Темченку, Анатолію Бовкуну, Івану Чухну, Миколі Мазнюку, Віктору Лисому, Юрію Коліснику.

Природа порадувала всіх присутніх сонячною погодою, а наприкінці концерту небо зронило скупу сльозу за загиблими, та знов вияснилося, утверджуючи торжество життя, добра і миру. А коли всі розійшлися, Окіп благословило рясним дощем, якого чекали кілька місяців.

 

 

Наверх ↑