В Лубнах буде створено реабілітаційний центр для ветеранів війни, - із засідання Громадської ради

Версія для друкуВерсія для друку

В Лубнах буде створено реабілітаційний центр для ветеранів війни, - із засідання Громадської ради  

На Громадській раді обговорили перспективи створення в Лубнах реабілітаційного центру для  учасників АТО та ветеранів війни.

Як попередньо пояснив голова Громадської ради Віктор Новіков, останнім часом значно почастішали випадки побутового насилля у родинах учасників АТО. За загальновизнаним міжнародним стандартом щодо військових конфліктів – 90-95% учасників бойових дій згодом мають медичні (пов’язані з нервовою системою) та соціальні проблеми, а в близько третини спостерігається посттравматичний синдром, результатом якого нерідко бувають самогубства.

Щоб вирішити цю надзвичайно актуальну проблему, на базі КЗ «Лубенський обласний госпіталь для ветеранів війни» Полтавської обласної ради пропонується створити центр психосоціальної реабілітації учасників АТО та учасників війни. Про це говорив виконувач обов’язків головного лікаря госпіталю Олександр Бондаренко. Він наголосив на необхідності лікування та реабілітації цієї категорії громадян та створенні Центру фізичної та психо-соціальної реабілітації учасників війни. Це дозволить перекваліфікувати госпіталь із профілактично-лікувального закладу в заклад з пріоритетом надання реабілітаційної допомоги. Подібні центри вже створені в Кременчуці та Полтаві.

Звісно, є багато потреб. Відкрито питання по приміщенню. Наразі за рахунок спонсорських коштів почато ремонт у двох кімнатах, де планується розмістити кабінет психолога та тренажерний зал. Кадрове питання теж стоїть гостро, адже для функціонування центру необхідно створити мультидисциплінарну групу, куди мають входити фахівці різних напрямків, перш за все – психотерапевт, реабілітолог, соціальний працівник тощо. Напрямки діяльності мультидисциплінарної групи: психологічна реабілітація, лікувальна фізкультура, ароматерапія, музикотерапія, іпотерапія (лікування кіньми) тощо, тісна взаємодія з профільними спеціалістами, органами соціального захисту, у перспективі – тісна співпраця з волонтерами. Фінансування буде проводитись, в основному, за рахунок спонсорської допомоги.

Члени Громадської ради та всі присутні активно включилися у обговорення. З пропозицією створити Центр у В’язівку виступив голова районної ради Григорій Угляниця,  свою підтримку та пропозиції висловили також голова Лубенської міської організації інвалідів Чорнобиля Анатолій Юрченко, голова ветеранської організації Василь Силка та заступник голови Громадської ради Фелікс Банков, який запропонував звернутися до народних депутатів з пропозицією залучення державних коштів, міжнародних грантів.

Цілковиту підтримку проекту висловила голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко. За її пропозицією Громадська рада створила ініціативну групу  для сприяння створення реабілітаційного центру в Лубенському районі. «Це дуже цікавий соціальний проект, під який можна буде залучити міжнародні кошти» - заявила очільниця району. До складу робочої групи увійшли: Олег Коноваленко, Валерій Биченко, Віктор Новіков, Олександр Бондаренко, Анатолій Юрченко.

Що ж, сподіваємось, такі починання увінчаються успіхом і жителі Лубенського та ще 10 районів матимуть змогу відновлювати своє фізичне та психічне здоров’я у сучасному, затишному та новітньому закладі.

 

Наверх ↑