В обласному центрі ветерани війни провели спільне тренування

Версія для друкуВерсія для друку

В обласному центрі ветерани війни провели спільне тренування

 

У Полтаві провели тренування серед ветеранів та військовослужбовців у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

На заході ветерани, військовослужбовці, активісти спілки ветеранів, спортсмени та тренери ГО «Полтавщина непоборна» продемонстрували, що фізична активність – це важливий елемент формування стійкості та відновлення людини.

Перший заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Богдан Корольчук розповів, що в умовах війни про ментальне здоров’я повинен дбати кожен.

«Дякуємо нашим Збройним Силам за те, що ми можемо проводити такі заходи. Війна триває. Перед нами з’являються нові виклики. Один із них – це піклування про ментальне здоров’я, яке має стати звичною справою для кожного, – зауважив Богдан Корольчук. – Є певні категорії, які особливо потребують нашої підтримки. Це військові, рідні захисників і захисниць та всі, хто втратив своїх близьких у війні. У цьому залі нас об’єднав спорт. Ми чітко розуміємо наші завдання. Програма ментального здоров'я «Ти як?» покликана об'єднати зусилля всіх фахівців з державного, комунального, неурядового секторів. Ми маємо обласну спортивну базу, вже досвідчених спортсменів-учасників міжнародних та всеукраїнських змагань, маємо бажання допомогти».

Богдан Корольчук акцентував, що відкрите тренування ветеранів та військовослужбовців започаткує систему підготовки та відбору до спортивних змагань різного рівня.

Регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти Як?» Юлія Ющенко зазначила, що сьогодні в усіх регіонах України проходять заходи, які об’єднані єдиною метою – показати нашим ветеранам, що у складному процесі відновлення вони не самотні й можуть отримати необхідну підтримку.

«Досвід ветеранів вартий поваги, адже саме їм ми завдячуємо можливістю жити. На кожному з нас лежить відповідальність за те, як вони себе почувають, які емоції й почуття переживають, повернувшись до рідної домівки. Успішне відновлення захисників і захисниць після бойових дій, після отримання воєнного досвіду залежить від культури вдячності й поваги, яку так важливо культивувати в нашому суспільстві», – сказала Юлія Ющенко.

Вправи для тренувань продемонстрували ветерани. Серед них полтавець, ветеран ЗСУ, учасник змагань United States Air Force Trials 2024 Артем Погорілий.

«Після поранення на полі бою я вже не думав, що займатимусь навіть любительським спортом. Але будь-яке відновлення починається з реабілітації. Це лікувальна фізкультура, тренування на тренажерах. Відчувши певний потенціал, почав брати участь у змаганнях. Своїми результатами хочеться мотивувати інших до занять спортом», – розповів Артем Погорілий.

Команди змагалися у виконанні трьох вправ: гребля, байк, гантелі. Спортсмени працювали за схемою 30/30, виконуючи по три кола вправ.

Також під час заходу в «Акварені» всі учасники взяли участь в інтерактиві «Подорож до ментального здоров’я». Волонтери загону «Єдність» ПДМУ навчали ветеранів технікам самодопомоги, які допомагають легше переживати складні часи та покращити ментальне здоров’я.

Фізкультурно-оздоровчий захід відбувся в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді країни Оленою Зеленською. В Україні побудовано систему психологічної підтримки українців, яка допомагає розвиватися фізично так і ментально.

Наверх ↑