Відзначали першу перемогу над невидимим ворогом – день ліквідатора

Версія для друкуВерсія для друку

Відзначали першу перемогу над невидимим ворогом – день ліквідатора 14 грудня, як і щороку, Україна відзначає День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. 1986 року саме в цей день було здобуто першу значну перемогу над знавіснілим атомом - завершено будівництво саркофага над четвертим енергоблоком Чорнобильської станції. Тому цей день став символом подвигу людей, що ціною власних життів заступили людство від страшної біди. На відміну від роковин трагедії, він, окрім усвідомлення нещастя і біди, що спіткала людство, просякнутий ще й торжеством людського духу над невмолимою стихією, над страшним, незрозумілим, невидимим і від того ще більше жахливим ворогом.

У переддень офіційної дати у приміщенні кінотеатру «Київська Русь» відбулися спільні міськрайонні урочистості. Чорнобильці з усіх куточків району та міста приймали слова подяки за життя, отримували поздоровлення від керівництва, поминали померлих товаришів, згадували, спілкувалися. Такою ж міцною командою ліквідатори підставили сильне чоловіче плече своїй країні, Європі, світу. За ці роки всі ми пройшли складний шлях усвідомлення та переосмислення героїчного вчинку чорнобильців. Відтоді з трьох тисяч лубенців-чорнобильців більш ніж дев’ятсот вже відійшли за межу вічності, піднялася алея пам’яті, закладена до 10 річниці аварії на ЧАЕС, у селах району відкрито 19 пам’ятних знаків, вийшла друком не одна книга. Все це свідчить про те, що Чорнобиль ніколи не відійде у минуле і незмінною залишиться найглибша повага до героїв нашого часу.

Найкращі слова на адресу земляків-ліквідаторів сказали виконувач обов’язків голови Лубенської райдержадміністрації Сергій Сіряченко, керуючий справами Лубенської міської ради Маргарита Комарова, депутат обласної ради Олександр Сірик. Сергій Сіряченко подякував ліквідаторам за подвиг, який ми пам’ятаємо, подякував за витримку та згуртованість. Учасники ліквідації отримали  грамоти обласної та районної рад та райдержадміністрації.

Тепло звернулися до побратимів голови чорнобильських організацій міста та району Микола Чудак та Василь Піцура. Микола Дмитрович анонсував заходи з нагоди 30-ї річниці з дня створення  районної громадської організації  ветеранів та інвалідів Лубенського району  «Союз Чорнобиль України», що відбудуться у квітні наступного року.

Чорнобильська катастрофа ніколи не зітреться з історії людства, а пам’ять про ті події повинна навчити усіх нас цінувати життя. Тому неабияким творчим піднесенням був наповнений концерт, підготовлений лубенськими артистами: Аллою Самозвон, Сергієм Дудою, Тетяною та Анною-Марією Дацій, Єлизаветою Ніколайчик, народним ансамблем танцю «Юність», гуртом «Посульські музики», цирковою студією «Маска», чоловічим ансамблем «Оберіг», Анатолієм Куценком.

Не порушуючи традиції попередніх років, після завершення урочистостей чорнобильці поклали квіти до пам’ятного знака учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС у м. Лубни, після чого вирушили на Зажур-гору, щоб пройтися алеєю пам’яті та вклонитися пам’яті побратимів біля пам’ятного знака землякам-чорнобильцям у с. Мгар.

…Час іде. Алея пам’яті все довшає, додаючи жалю тим, хто живий, зберігаючи пам’ять про тих, хто відійшов за межу. Та головне – шанувати живих, пам’ятати, що ми живі завдяки їм.

Наверх ↑