Які соціальні виплати підвищаться з 1 квітня?

Версія для друкуВерсія для друку

Які соціальні виплати підвищаться з 1 квітня?

 

Перерахунки пенсій з 1 березня, результати яких відчули 99% пенсіонерів Полтавщини, були не останніми у 2024 році. У квітні теж відбудеться підвищення виплат деяких категорій одержувачів.

По-перше, на розмірі окремих видів пенсій і соціальних виплат позначиться збільшення мінімальної зарплати в Україні, яке заплановане з 1 квітня. Це вже друге підвищення зазначеної базової величини у нинішньому році. Так, з 1 січня 2024 року мінімальна зарплата піднялася до 7 100 грн, а з 1 квітня вона досягне 8 000 грн.

Підвищення виплат відчують деякі 65-річні пенсіонери з тривалим страховим стажем (35 років – для чоловіків, 30 років -для жінок). Згідно із законодавством, мінімальна пенсія для таких пенсіонерів не може бути меншою за 40% від мінімальної зарплати. Отже, відтепер ця категорія українців повинна отримувати не менше 3200 грн.

При цьому слід звернути особливу увагу, що на суму пенсій таких громадян суттєво вплинула березнева індексація, тому працівники Пенсійного фонду провели перерахунки 65-річним, але в результаті виявилося, що у більшості з них змінилися лише складові всередині пенсійної виплати, загальний розмір не змінився. Суттєві підвищення до квітневих пенсій одержать близько 1,5 тис. громадян, що належать до 65-річних із необхідним стажем. У середньому, зазначені виплати зростуть на 280 грн.

Зростання «мінімалки» спричинить також збільшення декретних виплат – зокрема, відпусток і лікарняних, пов’язаних із вагітністю та пологами. Мінімальна сума декретних виплат на місяць не може бути нижчою, ніж мінімальна заробітна плата, максимальна – не може перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. Ця сума дорівнює 15-ти розмірам мінімальної зарплати (із 1 квітня - 120 тис грн).

Отримати виплати можуть і працевлаштовані, і безробітні жінки. Працевлаштована жінка отримає допомогу в розмірі 100% середньої зарплати з Пенсійного фонду за весь період декретної відпустки. Для цього роботодавець повинен подати до Пенсійного фонду відповідну заяву-розрахунок.

Окрім того, з 1 квітня традиційно зростуть пенсії в українців, котрі на заслуженому відпочинку продовжують працювати. У Полтавській  області у числі 410 тис. одержувачів пенсійних виплат майже чверть працює. Таким людям не потрібно звертатися до сервісних центрів Пенсійного фонду – перерахунок проведуть автоматично за даними реєстру застрахованих осіб на підставі поданих страхувальниками звітів про сплату єдиного внеску за січень та лютий.

Право на перерахунок визначає страховий стаж, набутий людиною на 1 березня року, в якому він проводиться. Збільшення пенсії залежить від зарплати і тривалості страхового стажу та визначається для кожного пенсіонера індивідуально.

Умовами для зазначеного перерахунку є:

- після призначення/попереднього перерахунку пенсії людина продовжувала працювати та набула не менше 24 місяців страхового стажу;

- пенсіонер набув менше 24 місяців страхового стажу, але після призначення/попереднього перерахунку пройшло не менше двох років.

Виплата перерахованих пенсій буде проводитись у червні з доплатою за квітень і травень.

 

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області

Наверх ↑