З НАГОДИ 33-Х РОКОВИН АВАРІЇ НА ЧАЕС НА ЛУБЕНЩИНІ ВІДКРИЮТЬ ДВІ МЕМОРІАЛЬНІ ДОШКИ, ПРИСВЯЧЕНІ СПІВПРАЦІ З ІТАЛІЙЦЯМИ

Версія для друкуВерсія для друку

З НАГОДИ 33-Х РОКОВИН АВАРІЇ НА ЧАЕС НА ЛУБЕНЩИНІ ВІДКРИЮТЬ ДВІ МЕМОРІАЛЬНІ ДОШКИ, ПРИСВЯЧЕНІ СПІВПРАЦІ З ІТАЛІЙЦЯМИ На Лубенщині розпочалися заходи з нагоди чергових роковин чорнобильської катастрофи. Більшість з них – традиційні і вже десятиліттями проводяться у районі. 3 квітня ліквідатори висадили 70 берізок у пам’ять про померлих побратимів. «Алея пам’яті» закладена до 10-ї річниці аварії і щороку на ній з’являються молоді берези, які нагадують про тих, хто відійшов у засвіти. Майже тисяча дерев, півкілометра у довжину – таку ціну заплатили лубенців за боротьбу з мирним атомом.

10 квітня представники чорнобильських організацій спільно з працівниками районних структур влаштували день благоустрою на «Алеї пам’яті» та Кургані Скорботи. Протягом квітня у населених пунктах району облаштували й озеленили чорнобильські пам’ятні знаки. Їх у селах 16.

24 квітня о 15 годині відбудеться традиційний легкоатлетичний пробіг від пам’ятника луб енцям-учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС до «Алеї пам’яті». Перші пробіги проходили за участю чорнобильців, пізніше естафету підхопили молодші покоління.

Головний міськрайонний захід відбудеться 26 квітня і розпочнеться із ходи скорботи, яка стартує від площі Ярмаркової о 10.30. Цього року у заході візьме участь італійська делегація. Знаково, що з нагоди роковин аварії, враховуючи багаторічну співпрацю з італійцями у напрямку оздоровлення дітей-чорнобильців, на Лубенщині буде встановлено дві меморіальні дошки. Одна, присвячена народу Італії, мерії Сестри-Леванте, буде  знаходитися поряд з пам’ятником лубенцям-учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС у Лубнах. Інша – дону Мікеле Коста, священнику, який першим організував прийом українських дітей на оздоровлення. Цю меморіальну дошку розмістять на «Алеї пам’яті» поряд з меморіальною дошкою першому голові правління районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України» Василю Куксаню.

На 18 травня у с. Новооріхівка заплановане проведення традиційного турніру з міні-футболу пам’яті Героя України, нашого земляка Олександра Лелеченка. Окрім сільських спортивних команд, вперше за перехідний кубок турніру змагатиметься команда Чорнобильської АЕС.

Наверх ↑