«ЗАЖУР-ГОРА ЇМ ПАМ’ЯТНИКОМ СТАЛА, ЇЇ НАРОД СЛЬОЗАМИ ОКРОПИВ»: ЛУБЕНЩИНА ВШАНОВУЄ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ

Версія для друкуВерсія для друку

«ЗАЖУР-ГОРА ЇМ ПАМ’ЯТНИКОМ СТАЛА, ЇЇ НАРОД СЛЬОЗАМИ ОКРОПИВ»: ЛУБЕНЩИНА ВШАНОВУЄ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ Обласні скорботні заходи з нагоди 85-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду Українського народу сьогодні, 25 листопада, проходять біля першого в Україні Меморіалу народної скорботи, присвяченого жертвам Голодомору, спорудженого на Лубенщині ще на початку дев’яностих років минулого сторіччя. У селі Мгар, неподалік Спасо-Преображенського монастиря був вивершений Курган скорботи, землю для якого привозили з кожного регіону України. У народі ця місцина отримала назву Зажур-гора, що є уособленням народної пам’яті і невиправної скорботи Українського народу.

         Готуючись до гідного вшанування пам’яті жертв голоду-геноциду,  районна державна адміністрація  спільно з депутатським корпусом районної ради, громадськими активістами провела значну  роботу по приведенню в належний стан зазначеного пам’ятника. Із районного бюджету було виділено майже півмільйона гривень, які спрямовані на капітальний ремонт меморіалу та облаштування території.

Четверта субота листопада, яка традиційно є поминальною за жертвами Голодомору, зібрала численні делегації з обласного центру та сусідніх районів, представників політичних партій, громадських організацій, духовенства біля дзвону печалі, аби разом  пом’янути тих, хто загинув голодною смертю 85 років тому.

Звучить твір Євгена Станковича «Панахида за померлими з голоду». Колона, на початку якої Державний Прапор України з чорною стрічкою, горщик з житом та свічкою, вінки з житніх колосків, барвінку та калини, починає повільно рухатися до Меморіалу Скорботи.

Скорботну колону очолили заступник голови  - керівник апарату Полтавської обласної державної адміністрації Микола Білокінь, голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, голова районної ради Григорій Угляниця, перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Сіряченко, заступник міського голови Олександр Діденко, депутати обласної ради Руслан Ляшко, Лариса Сухопар, Олександр Сиченко, делегації із сусідніх районів на чолі з головами адміністрацій.

Колона зупинилася біля Меморіалу Скорботи, де оголошено хвилину мовчання та відбулася літературно-музична композиція.

Панахиду за мільйонами безвинно убієнних українців відслужив архієпископ Полтавський і Кременчуцький Української Православної церкви Київського патріархату Владика Федір та духовенство.

Потому до Меморіалу поклали квіти та ритуальні композиції.

Сьогодні о 16.00 у нашій державі відбуватиметься акція «Засвіти свічку», під час якої кожен свідомий українець запалить свою свічку пам’яті на підвіконнях власних осель, щоб її бачили душі померлих.

 

Наверх ↑