Громадські активісти обговорювали шляхи вирішення проблем чорнобильців, ремонт та утримання доріг та створення реабілітаційного центру для учасників АТО

Версія для друкуВерсія для друку

Громадські активісти обговорювали шляхи вирішення проблем чорнобильців, ремонт та утримання доріг та створення реабілітаційного центру для учасників АТО  9 лютого відбулося засідання Громадської ради, на якому були присутні 17 членів Громадської ради, голова Лубенської райдержадміністрації Тетяна Качаненко, голова районної ради Григорій Угляниця,  перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Сіряченко, начальники відділів та управлінь райдержадміністрації, засоби масової інформації. Проводив засідання голова Громадської ради Віктор Новіков.

Про хід виконання Закону України  «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» доповідала начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Наталія Ісаєнко. Зокрема, вона ознайомила членів громадської ради з пільгами, якими можуть скористатися громадяни, що підпадають під дію Закону. Начальник Лубенського об’єднаного управління Пенсійного Фонду у Полтавській області Тамара Соломаха надала інформацію щодо пенсійного забезпечення ліквідаторів та відповіла на запитання члена громадської ради Валерія  Тимошенка про індексацію виплат.

Наявні проблеми чорнобильців, що накопичилися, окреслив Микола Чудак – голова правління громадської організації ветеранів та інвалідів Лубенського району «Союз Чорнобиль України». Зокрема, він порушив болюче питання зростання онкозахворювань  та темпів смертності серед чорнобильців, нестачу коштів на лікування тощо. Чорнобильці підготували розгорнуте звернення до Президента, Кабміну, Верховної Ради України, народних депутатів України Костянтина Іщейкіна, Руслана Богдана та Ігоря Мусійчука, де чітко виклали свої вимоги.

Всі присутні небайдуже поставилися до проблем чорнобильців. Зокрема, заступник голови Громадської ради Фелікс Банков від імені усіх членів Громадськох ради висловив цілковиту підтримку висловленої  ініціативи. «Завдяки спільним зусиллям і злагодженій роботі ми зможемо вплинути на вирішення даних питань», - сказав він. Виступили також голова громадського формування з охорони громадського порядку «Козацька варта» Олег Коноваленко, голова Лубенської міської організації інвалідів Чорнобиля Анатолій Юрченко, голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко.

«Громадська рада Лубенського району дуже ефективна, і саме тому ми зараз розглядаємо це питання. Хто ще може більше перейматися цими проблемами? Я вважаю, що залучення громадськості – це найефективніший засіб вирішення питань», - сказала очільниця району

З другого питання порядку денного «Про створення центру реабілітації учасників АТО» виступив виконувач обов’язків головного лікаря Лубенського госпіталю Олександр Бондаренко. Детальніше тут

Про стан утримання доріг загального користування на території Лубенського району в зимовий період 2017-2018 років інформував перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Сіряченко. Він порушив питання облаштування вагових комплексів на дорогах району. Наразі вносяться пропозиції про місця їх встановлення. Лубенський район – другий про протяжності доріг після Кобеляцького. На 2018 рік на ремонт доріг загального користування планується витратити близько 20 млн. грн. з обласного бюджету. Дороги, які підлягають відновленню у 2018 році:

Лубни-Тишки-Ісківці

Хорошки-Снітин-Вовчик

Лубни-В’язівок-Мацківці-Лукім’я

В’язівок-П’ятигірці

Новооріхівка-Покровська Багачка

Шеки-Сенча-Хитці-Снітин

Лохвиця-Вирішальне-Лубни

Органами місцевого самоврядування розроблено проектно-кошторисні документації, за якими будуть проводитися ремонтні роботи.

Обговорили також питання зимового утримання доріг. Сергій Сіряченко подякував усім, хто тим чи іншим чином долучився до прочищання снігу та посипання їх піщано-сольовою сумішшю: сільським головам, керівникам сільськогосподарських підприємств, фермерам. Представник міжнародного будівельного консорціум «Укрбуддор», який виграв тендер на зимове утримання доріг, доповів про виконані роботи та мусив дати відповідь на кілька наболілих запитань, адже прочистка доріг та посипання протиожеледною сумішшю хоч і виконувалися, але з великою затримкою.

«Ні влада, ні громадськість не згодні з такою ситуацією на дорогах», – заявила голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко та наголосила на тому, що саме громадськість може і повинна впливати на всі аспекти життєдіяльності району.

Члени Громадської ради Олег Коноваленко та Валерій Биченко виступили з пропозицією залучати мешканців до приймання актів прийому робіт по ремонту доріг та контролювати якість та своєчасність надання послуг.

Останнім питанням порядку денного затвердили план роботи Громадської ради на 2018 рік зі змінами, які вніс заступник Громадської ради Валерій Тимошенко. Він запропонував до розгляду екологічні питання стану р. Сула та організації сміттєзвалищ, а також про стан правопорядку й запобігання злочинності в районі та соціальний захист працівників поліції, зокрема, учасників АТО. «Ми платимо податки, але не знаємо, що зараз відбувається у нашій поліції, - сказав він, - а це питання безпеки нас і наших дітей»

Ось таким емоційним, конструктивним та змістовним стало перше засідання Громадської ради у цьому році. Громадськість поступово активізується, починає розуміти свою роль, свою важливість, вчиться вільно висловлювати свою думку. Так скоро ми зможемо побудувати справжнє громадянське суспільство, як ви гадаєте?

 

Наверх ↑