Результати роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області протягом І півріччя 2024 року

Версія для друкуВерсія для друку

Результати роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області протягом І півріччя 2024 року

 

Ключовим пріоритетом діяльності Головного управління протягом півріччя було відповідальне проведення пенсійних та страхових виплат, надання соціальних послуг, житлових субсидій та пільг, забезпечення фінансової стійкості Пенсійного фонду України.

У звітному періоді 407,5 тис пенсіонерів області вчасно одержали пенсійні виплати на загальну суму 13 773,6 млн грн. За цей час призначено 10,5 тис. нових пенсій. За заявами пенсіонерів проведено 18 тис. перерахунків пенсійних виплат.

Упродовж півріччя відповідно до законодавчих актів проведені всі заплановані масові перерахунки пенсій і страхових виплат. Найбільш вагомим перерахунком за кількістю охоплених і за розміром підвищення стала індексація пенсій з 1 березня.

Середній розмір трудової пенсії в області з початку року зріс на 444 грн і на 1 липня п.р. склав 5636 грн. Середня пенсійна виплата колишніх військовослужбовців за півріччя збільшилася на 1198 грн і досягла 12 868 грн.

Загальна картина розподілу одержувачів за розмірами пенсій на Полтавщині з початку року майже не змінилася. Зокрема, 2 % пенсіонерів одержують виплати в розмірі прожиткового мінімуму. Більшість – або 60 % контингенту - мають пенсії від мінімального розміру - до 5000 грн. Від п’яти до десяти тисяч гривень одержують 26 % пенсіонерів. Пенсія більше 10 тис. грн – у 11 % одержувачів.

На фінансування страхових виплат за загальнообов’язковим соціальним страхуванням спрямовано 517,5 млн грн. Середній розмір щомісячної страхової виплати потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання (4383 особи) становить 4513 грн.

В області забезпечена виплата житлових субсидій і пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу понад 180 тис отримувачів на загальну суму 1 367,1 млн грн.

На 01.07.2024 на обліку в Головному управлінні перебуває 35,7 тис. одержувачів субсидій та 58,7 тис. пільговиків. Середні розміри виплат, нарахованих у липні, становлять відповідно 493,71 грн та 614,56 грн.

За півріччя загальна потреба в коштах на виплату пенсій, житлових субсидій та пільг, придбання твердого палива і скрапленого газу, страхових виплат склала 15,6 млрд грн. У порівнянні з відповідним періодом минулого року загальна сума видатків на соціальні виплати зросла на 11 %, або на 1,5 млрд грн.

Надходження від сплати частки єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування а також платежів, адміністрування яких покладено на органи Пенсійного фонду, протягом півріччя склали 7494,2 млн грн, що на 124,6 млн грн, або на 101,7 %, більше доведених планових показників і на 25,7 % перевищує відповідний показник минулого року.

Загальна сума заборгованості до бюджету Фонду на 01.07.2024 досягла 391,4 млн грн. З них 56,2 % (219,8 млн грн.) не сплатили роботодавці області з єдиного внеску. Решта - борги по платежах, якими опікуються органи Пенсійного фонду.

Завдяки застосуванню комплексних заходів впливу на боржників з початку року до бюджету Пенсійного фонду повернули 41,8 млн грн, з яких 14,4 млн грн - з обов’язкових платежів та 27,4 млн грн - зі сплати єдиного внеску.

На підставі аналізу даних Реєстру застрахованих осіб встановлено, що
56,8 тис найманих працівників Полтавської області, або 18,2 % від загальної кількості (311,4 тис), мали заробітну плату нижче за мінімальний рівень. Протягом півріччя контролюючим органам для вжиття заходів реагування направлені матеріали по 4,6 тис. страхувальників.

На Полтавщині продовжено розвиток сервісної моделі обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України, в тому числі дистанційно – засобами вебпорталу електронних послуг.

Прийом та обслуговування громадян здійснювався стаціонарно в 31 приміщенні сервісних центрів та на 47-ми віддалених робочих місцях.

Незважаючи на жорсткий графік відключення світла, люди одержують якісні послуги з усіх питань діяльності Фонду. Генерація стала буденним явищем у більшості сервісних центрів.

За звітний період працівники фронт-офісів надали 227,5 тис. послуг, у тому числі 3,6 тис. - на віддалених робочих місцях. Окрім того, надано більше
29 тис. консультацій в телефонному режимі.

За півріччя до Головного управління надійшло 26110 звернень щодо оцифрування відомостей про трудову діяльність, з яких 16918 подані через вебпортал Пенсійного фонду України, 9192 створені при призначенні або перерахунку пенсій. На 01.07.2024 в області переведено в електронний формат 281 тис. паперових документів, що складає 82,3 % від загальної кількості.

У рамках контрольно-перевірочної роботи фахівці Головного управління провели 202 контрольних заходи щодо дотримання страхувальниками законодавства з пенсійного та соціального страхування. За результатами перевірок застосовано фінансових санкцій та адміністративних штрафів на загальну суму 166,6 тис. грн.

Також забезпечувався контроль щодо повноти сплати збору при набутті права власності на легкові автомобілі. За результатами 38 перевірок донараховано 77,4 тис. грн.

Проведено 4,7 тисяч перевірок суб’єктів загальнообов’язкового державного пенсійного страхування щодо обґрунтованості видачі ними документів для оформлення пенсій. Забезпечено постійний контроль за використанням пенсійних коштів в організаціях та установах, що здійснюють виплату і доставку пенсій.

 

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області

Наверх ↑