Тривожні маркери: коли варто звернутися до психолога

Версія для друкуВерсія для друку

Тривожні маркери: коли варто звернутися до психолога

 

За соціологічними опитуваннями, понад 90% опитаних українців мають хоча б один із симптомів тривожних розладів, а понад 50% – перебувають в зоні ризику розвитку труднощів, повʼязаних з психічним здоровʼям. 

Крім того, рівень споживання антидепресантів у 2022 році значно зріс, а на безрецептурні заспокійливі засоби українці щомісяця витрачають близько 300 млн грн. Це дані аудиту ресурсів системи надання послуг у сфері психічного здоров’я, проведеного у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

Тож піклування про психічне здоров’я нині має бути на часі для кожного з нас. Дбати про своє психічне здоровʼя так само важливо, як і про фізичне здоровʼя. І, якщо є питання до власного психічного стану або до стану близьких, важливо задуматися про звернення до спеціаліста. 

Яна Українська, завідувачка сектору з охорони психічного здоровʼя департаменту медичних послуг МОЗ України, розказала, де і як можна отримати психологічні послуги в Україні. А також  про тривожні симптоми.

Отже, варто приділити більше уваги власному психічному здоровʼю та, можливо, звернутися до спеціаліста, якщо:

  • ваш психічний стан позначається на повсякденному житті;

  • буденні речі, які раніше завжди виходили легко, тепер викликають складнощі;

  • переживаєте велику кризу у житті, яка виводить з рівноваги ваше психічне здоров’я;

  • виникають труднощі в навчанні, спілкуванні в сімʼї, з колегами, оточенням.

  • Психічний стан впливає на фізичне здоровʼя та загалом на кожну зі сфер нашого життя. Все, що ми робимо, думаємо чи говоримо, кожна з наших дій та емоцій напряму залежить від того, в якому психічному стані ми перебуваємо. 

І чим раніше людина отримає кваліфіковану допомогу – тим більша ймовірність, що вона зможе впоратися зі своїм станом. Тож будьте уважними до свого психічного стану, а також до стану навколишніх, проявляйте емпатію. 

Не варто думати, що це неважливо або сподіватися, що «саме минеться». Адже легше запобігти розвитку серйозних розладів, ніж потім долати їх. 

Про те, куди можна звернутися по психологічну допомогу, читайте у попередньому матеріалі.

Довідка: Всеукраїнська програма ментального здоровʼя створюється за ініціативою першої леді Олени Зеленської і має просту життєву назву «Ти як?». Поінформованість про психічне здоров’я, надання підтримки людям, які страждають від проблем, та їхнім близьким, робота над доступністю послуг із підтримки психічного здоров’я – усе це невіддільна частина комплексної роботи, розпочатої в нашій країні.

 

Повідомляє МОЗ

Наверх ↑