У Новооріхівці провели турнір пам'яті Героя України Олександра Лелеченка

Версія для друкуВерсія для друку

У Новооріхівці провели турнір пам'яті Героя України Олександра Лелеченка

 

Серед переліку спортивних традицій, які плекають на Лубенщині, особливе місце належить турніру з мініфутболу пам’яті Героя України-чорнобильця Олександра Лелеченка. Сьогодні, 6 травня, після трирічної перерви, змагання знову зібрали всіх небайдужих на стадіоні Новооріхівського ліцею.

Вшанувати неоціненний подвиг ліквідатора традиційно приїхало чимало охочих.  До заходу долучилися заступник начальника Лубенської районної військової адміністрації Євгеній Сірченко, перший заступник начальника Миргородської районної військової адміністрації Михайло Коркішко, голова Ромоданівської громади Олександр Верещака, члени громадської організації ветеранів та інвалідів Лубенського району "Союз Чорнобиль України" на чолі з Миколою Чудаком, староста Новооріхівського старостату Станіслав Ігнатенко, начальник відділу ОКМСТ Ромоданівської селищної ради Оксана Магура, побратими, земляки героя.

Серед присутніх були й Микола Крутій, завдяки якому освітній заклад носить ім’я Олександра Лелеченка, та Віктор Алєксєєнко, який був одним із засновників цих змагань.

Відкрили турнір урочисто. Теплі слова лунали на адресу організаторів та всіх, хто виявив бажання долучитися до змагань. Євгеній Сірченко, звертаючись до присутніх, зазначив: "Невимовно приємно, що попри війну та щоденні турботи ми зібралися, щоб вшанувати видатного земляка. Подвиг цієї людини важко переоцінити, тож дякую всім небайдужим, хто продовжує плекати пам’ять про героя-ліквідатора".

Микола Чудак традиційно наголосив: аварія на Чорнобильській АЕС – жахлива трагедія. Сміливості та відвазі ліквідаторів ми завдячуємо життям, у тому числі і Олександру Лелеченку. Голова громадської організації висловив сподівання на гарну гру та побажав перемоги найкращим. Він передав Новооріхівському ліцею, Ромоданівській громаді та Миргородській РВА примірники видання «Хай буде атом робітником, а не солдатом» (авт. В. Піцура, І. Лисенко), а також подарував музейному фонду освітнього закладу пам’ятні поштові марки із зображенням видатного земляка, випущені до 35-річчя трагедії.

Після - розпочалися змагання. Цьогоріч участь у турнірі взяли 8 команд з Лубенського та Миргородського районів. Спортсмени продемонстрували професійну підготовку та азарт.

Поки тривала запекла боротьба, всі охочі гості могли долучитися до екскурсії музеєм ліцею.

За результатами турніру, призові місця завоювали: команда села Березівка Лубенської громади Лубенського району (ІІІ місце), команда села Клепачі Хорольської громади Лубенського району (ІІ місце), та команда Новооржицької громади Лубенського району (І місце).

Вітаємо переможців!

Довідково

Указом Президента України Віктора Ющенка № 328/2006 від 21 квітня 2006 року за геройський подвиг в ім'я життя нинішніх і прийдешніх поколінь, особисту мужність і самопожертву, виявлені у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС заступнику начальника електричного цеху Чорнобильської АЕС Київської області Олександру Григоровичу Лелеченку посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка".

Наверх ↑