Діабет – це спосіб життя

Версія для друкуВерсія для друку

Діабет – це спосіб життя

 

 

Цукровий діабет – хвороба древня, як світ. Вперше опис цукрового діабету з’явився ще у II столітті до нашої ери. І тільки всередині ХIХ століття виникла наука ендокринологія, що дала змогу лікувати хворих на діабет.

Цукровий діабет – це стан, що характеризується підвищенням рівня глюкози в крові. Це відбувається, якщо підшлункова залоза або взагалі не виробляє гормон інсулін, або інсулін, який вона виробляє, не засвоюється організмом, тому неможливо контролювати рівень глюкози в крові. А глюкоза – основне джерело енергії. Багато продуктів харчування в організмі розщеплюються до глюкози, що надходить у кров і виступає джерелом енергії для всіх клітин і тканин організму.

Якщо організм не може засвоювати глюкозу, то її рівень піднімається вище норми і глюкоза з’являється в сечі.

Рівень глюкози в крові залежить від здатності організму виробляти та використовувати інсулін. Інсулін – це гормон, що виробляється підшлунковою залозою, і допомагає засвоювати глюкозу та підтримувати її рівень в крові в межах норми.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) ставить цукровий діабет за своєю значимістю в один ряд із серцево-судинними та онкологічними захворюваннями. На сьогоднішній день у світі більше 400 млн. людей з цукровим діабетом. Очікується, що до 2035 року це число зросте до 592 млн.

Сьогодні діабет – це неінфекційна глобальна епідемія ХХI століття з величезними людськими, соціальними та економічними втратами.

Це не просто захворювання, це спосіб життя. Діабет приносить безліч складнощів, і тільки щоденне дотримання вимог спеціального режиму допоможе запобігти ускладненням і повернути хворого до нормального життя.

Фактори ризику захворювання на діабет:

  • спадковість;

  • зайва вага;

  • неправильне харчування;

  • низька фізична активність;

  • стреси.

Перші ознаки діабету:

  • часте сечовипускання;

  • підвищена спрага;

  • постійне почуття голоду;

  • швидке схуднення;

  • підвищена  стомлюваність і розлад уваги;

  • нудота, блювота, біль у шлунку;

  • відчуття поколювання;

  • зниження гостроти зору;

  • часті інфекційні захворювання, повільне загоєння ран.

Існує два основні типи цукрового діабету – I і II тип.

Цукровий діабет I типу.

При цукровому діабеті I типу (інсулінозалежний) в організмі не виробляється інсулін чи його виробляється надто мало. Найчастіше він виникає у молодих людей (до 35 років) і тому люди з I типом повинні робити ін’єкції інсуліну.

Цукровий діабет II типу.

Цукровий діабет II типу (інсулінонезалежний) – найпоширеніша форма цукрового діабету. Найчастіше він розвивається після 40 років. При цукровому діабеті II типу може вироблятися достатньо інсуліну, але чутливість клітин до  інсуліну може бути порушена, в результаті чого глюкоза не потрапляє до клітин і накопичується в крові. Таке явище має назву « інсулінорезистентність».

II тип підрозділяється на два підвиди: II тип без інсуліну (таблетовані цукрознижуючі препарати); II тип на інсуліні.

Люди з цукровим діабетом II типу можуть отримувати цукрознижуючі таблетки, інсулін чи інші ін’єкційні препарати та їх комбінації. Лікування цукрового діабету II типу з часом може змінюватися: через 10-15 років у 40% хворих відбувається виснаження клітин, що виробляють інсулін, розвивається абсолютна інсулінова недостатність, внаслідок чого хворому необхідна інсулінотерапія.

Точна причина появи цукрового діабету II типу невідома, але частіше він розвивається в осіб:

  • старше 40 років;

  • з надмірною вагою тіла;

  • з підвищеним артеріальним тиском;

  • після важкого стресу;

  • випадки цукрового діабету у родичів;

  • у жінок, які мали цукровий діабет під час вагітності;

  • у жінок, які народили дитину вагою > 4 кг.

Діагностика цукрового діабету

Цукровий діабет легко виявляється при дослідженні глюкози в крові, проводяться спеціальні тести, які дозволять виявити підвищений рівень глюкози в крові; тест толерантності до глюкози, коли вимірюється рівень глюкози в крові після прийому розчину глюкози (75 г) через 32 години. Якщо рівень складатиме 11,1 ммоль, чи більше, ставиться діагноз: цукровий діабет.

Керування цукровим діабетом означає – утримання рівня глюкози в крові якомога ближче до норми. Проводиться:

  • тест на глікований гемоглобін (середній рівень глюкози в крові за останні 3 місяці, якщо показник вище 6,5% – означає наявність цукрового діабету);

  • рівень глюкози до їжі і через 2 години після їжі;

  • тест на вміст глюкози та кетонових тіл у сечі.

Через підвищення вмісту цукру в крові дуже швидко прогресують діабетичні ускладнення: нефропатія, ангіопатія, нейропатія і серцево-судинні захворювання.

Усі ускладнення з’являються через 5-10-15 років.

Ускладнення:

  • діабетична ретинопатія – ураження очей, що призводить до зниження зору;

  • діабетична нефропатія. Нирки – головний фільтр людського організму. Виникає через 15-20 років від початку захворювання;

  • ангіопатія нижніх кінцівок – пов’язана як зі зміною кровоносних судин, так і зі змінами нервових закінчень.

Симптоми ураження ніг:

  • відчуття холоду;

  • втрата чутливості і оніміння, печія;

  • атрофія м’язів;

  • погане загоєння подряпин, ранок;

  • нічні сильні болі в гомілках;

  • незагоєні виразки, які загрожують гангреною і надалі ампутацією.

Діабет і серцево-судинні захворювання

Це гіпертонія, стенокардія, ішемія, інфаркт міокарда, інсульт і т.д. Фактори розвитку захворювання:

  • високий кров’яний тиск;

  • високий рівень глюкози в крові;

  • високий рівень холестерину;

  • куріння.

Зайва вага та ожиріння також є серйозною медичною і соціальною проблемою. Для компенсації діабету необхідно: скинути зайву вагу, дотримуватися дієти, кинути палити, не боятися інсулінотерапії.

Ви збережете те, що ще можна зберегти, уникнете інвалідизації та зможете жити повноцінно.

Щоб домогтися хорошої компенсації діабету, необхідно змінити спосіб життя.

Прості кроки до здорового способу життя:

  • здорове харчування;

  • зниження надлишкової маси тіла;

  • регулярне фізичне навантаження;

  • помірність у вживанні алкоголю;

  • підтримка нормального рівня глюкози в крові, артеріального тиску та холестерину;

  • відмова від куріння;

  • догляд за станом зубів та підтримка гігієни порожнини рота.

Раціональне харчування при цукровому діабеті

Продукти, що можна споживати без обмежень: капуста, огірки, салат, зелень, помідори, перець, кабачки, баклажани, буряки, морква, редиска, гриби, чай, кава без цукру та вершків, мінеральна вода, напої з цукрозамінниками.

Продукти, що варто споживати у помірній кількості: нежирне м'ясо та риба, молоко та кисломолочні продукти, сири нежирні, картопля, крупи, макаронні вироби, хліб і хлібопродукти, фрукти, яйця.

Продукти, вживання яких потрібно уникати: масло вершкове, олія, сало, сир жирний, майонез, жирне м'ясо, копченості, ковбасні вироби, консерви, напівфабрикати, горіхи, насіння, цукор, мед, варення, цукерки, шоколад, торти, печиво, морозиво, солодощі, солодкі напої, алкогольні напої.

Хворіти на цукровий діабет – це те ж саме, що вести машину по швидкісній трасі: потрібно просто знати правила руху (М. Бергер).

Валентина Сивоглаз, лікар-ендокринолог КП «ЛЛІЛ» ЛМР

Наверх ↑