10 громад Полтавщини візьмуть участь у проєкті «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату»

Версія для друкуВерсія для друку

10 громад Полтавщини візьмуть участь у проєкті «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату»

 

В обласному центрі презентували пілотний всеукраїнський проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». 10 громад із Полтавської області братимуть у ньому участь.

«Патронат для дитини – це підтримка, догляд та реабілітація в родинному колі. А для системи захисту дітей – профілактика сирітства та інструмент захисту прав дітей. На сьогодні в Полтавській області діють 16 сімей патронатних вихователів, які надають професійний догляд, виховання та реабілітацію дітям, котрі тимчасово не можуть проживати в своїх родинах. Та кількість патронатних вихователів потрібно збільшувати», – наголосив заступник начальника Полтавської ОВА Володимир Василенко.

Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» покликаний забезпечити права дитини на зростання в сімейному середовищі через розвиток у територіальних громадах патронату над дитиною, поліпшення якості та забезпечення доступності для вразливих сімей з дітьми як альтернативи інтернатним закладам.

«До липня наступного року громади-учасниці отримуватимуть матеріальну, інформаційну, та консультаційну підтримку. Триватимуть навчання для підвищення професійної компетентності спеціалістів служб у справах дітей, фахівців з соціальної роботи, психологів, членів міждисциплінарних команд. Також громадам допоможуть організувати заходи з популяризації патронату і розвитку сімейних форм виховання», – говорить начальник служби у справах дітей ОВА Ірина Фоменко.

Під час заходу присутніх ознайомили з поточним станом справ на Полтавщині зі створення й функціонування сімейних форм виховання та особливостями підготовки кандидатів у патронатні вихователів. Позитивним досвідом створення патронатних сімей в громадах ділилися очільники служб у справах дітей та патронатні вихователі.

Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» реалізують за фінансової підтримки ЮНІСЕФ і всебічного сприяння облвійськадміністрації. Очікувані результати – збільшення удвічі чисельності сімей патронатних вихователів, відпрацювання моделі надання послуги патронату, розроблення стандарту та специфікації послуги «патронат над дитиною», удосконалення процедури, форм та методів інформування, відбору, підготовки та підвищення професійних компетентностей патронатних вихователів.

 

ОВА

Наверх ↑