Дайджест #Соціальні_послуги 2024: соціальна послуга стаціонарного догляду

Версія для друкуВерсія для друку

Дайджест #Соціальні_послуги 2024: соціальна послуга стаціонарного догляду

 

Одне з головних завдань сфери соціального захисту – забезпечити громадян своєчасною, доступною, якісною підтримкою, побудувати систему надання соціальних послуг та здійснення соціальної роботи, наближену до кращих світових практик.

У фокусі уваги, особливо в період воєнного стану, перебувають особи похилого віку та особи з інвалідністю, які втратили здатність до самообслуговування та потребують стороннього догляду.

У більшості випадків, це одиноко проживаючі особи, які не мають рідних для забезпечення їм необхідного догляду та побуту.

Наразі в області значно зросла потреба у соціальній послузі стаціонарного догляду, що передбачає комплекс соціальних та реабілітаційних заходів, що здійснюється згідно з  індивідуальним планом протягом робочого дня суб’єкта, що надає соціальну послугу, і спрямований на створення умов забезпечення життєдіяльності осіб, які втратили/не набули здатність до самообслуговування, з наданням їм місця проживання.

Що перебачає послуга?

Основні заходи, що складають зміст соцпослуги стаціонарного догляду, передбачають:

забезпечення умов для стаціонарного перебування, харчуванням;
допомога у дотриманні особистої гігієни, самообслуговуванні;
спостереження за станом здоров’я та організація надання медичної допомоги, у тому числі відповідно до призначень лікарів;
надання реабілітаційних послуг відповідно до індивідуальних програм реабілітації;
організація денної зайнятості та дозвілля, психологічна підтримка.
Хто та як може її отримати?

Особи похилого віку, які втратили здатність до самообслуговування;

Особи з інвалідністю, в тому числі із стійкими інтелектуальними та/або психічними порушеннями, які потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги та яким не протипоказане надання соціальної послуги стаціонарного догляду.

діти з інвалідністю віком від 4 до 18 років з порушеннями фізичного, інтелектуального розвитку та психічними розладами, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги, освітніх послуг, комплексу реабілітаційних заходів.

Для прийняття відповідного рішення про надання соціальної послуги необхідно необхідно звернутись до органу соціального населення за місцем проживання (перебування) особи, що потребує такої соціальної послуги. Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника, шляхом відправлення документів поштою (рекомендованим листом).

Де отримати послугу в Полтавській області?

Надання вказаної послуги в області забезпечують 14 будинків-інтернатів системи соціального захисту населення та 11 відділень стаціонарного догляду територіальних центрів соціального обслуговування, центрів надання соціальних послуг, в яких проживають 2,2 тис. підопічних.

За період воєнного стану до стаціонарних закладів влаштовано близько
1 тис. осіб, з них 260 внутрішньо переміщених.

У квітні до стаціонарних відділень Диканської, Градизької та Пирятинської територіальних громад влаштовано 12 евакуйованих осіб похилого віку, осіб з інвалідністю з Донецької області.

Всі установи та заклади області, які внесені до Реєстру надавачів соціальних послуг і в тому числі надають соціальні послуги стаціонарного догляду Ви знайдете на інтерактивній карті яка працює в тестовою режимі за посиланням https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1xUj8WWLq6u7HS6QAdhzkEACGba1UUyQ... (блок відділення стаціонарного догляду)

Наверх ↑