Лубенщина вшановує учасників афганської війни та відзначає 30-у річницю початку виводу радянських військ з Афганістану

Версія для друкуВерсія для друку

Лубенщина вшановує учасників афганської війни та відзначає 30-у річницю початку виводу радянських військ з Афганістану Саме цій даті сьогодні, 15 травня, приурочено ряд заходів. Зокрема, об 11 годині керівники міста та району, а саме: голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, голова районної ради Григорій Угляниця, міський голова Олександр Грицаєнко спільно з учасниками бойових дій в Афганістані традиційно зібралися біля пам’ятного знака воїнам-афганцям Лубенщини, аби згадати події тієї війни та низько вклонитися загиблим та померлим афганцям.

Мітинг з нагоди пам’ятної дати провів голова Лубенської Спілки ветеранів Афганістану Валерій Биченко, надавши слово для виступу міському голові Олександру Грицаєнку та представнику Всеукраїнської асоціації ветеранів бойових дій в Афганістані і АТО по Полтавській області Костянтину Авсєєвичу та запропонувавши потому  покласти квіти до пам’ятного знака та вшанувати померлих земляків хвилиною мовчання.

Історична довідка: Війна в Афганістані тривала більше 9 років. Під час неї загинуло понад 15 тисяч осіб, з них - 3360 українців. Загинуло близько 2-х мільйонів мешканців Афганістану. Левова частка смертей припала на мирне населення, а саме жінок, дітей і літніх людей. Під час війни в Афганістані загинуло четверо лубенців - старший лейтенант Володимир Ластовецький, прапорщик Олексій Васик, молодший сержант Анатолій Шульга та рядовий Юрій Тараненко.

Безпосередньо процес виводу почалося 15 травня 1988 року. За цей час з Афганістану вийшло більше 100 тисяч військовослужбовців.

 

Наверх ↑