У Центрі ветеранського розвитку ПДМУ триває серія просвітницьких семінарів для ветеранів, членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України

Версія для друкуВерсія для друку

У Центрі ветеранського розвитку ПДМУ триває серія просвітницьких семінарів для ветеранів, членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України

 

Вже протягом 3-х місяців у Центрі ветеранського розвитку при Полтавському державному медичному університеті (ПДМУ) регулярно проводяться просвітницькі семінари для ветеранів, членів їх сімей, членів сімей загиблих (полеглих) Захисників та Захисниць України.

Перший семінар на тему «Сон під час війни: загальні принципи збереження якості сну» об’єднав представників 7 громадських організацій, діяльність яких спрямована на ветеранів, осіб з інвалідністю у зв'язку із захистом Батьківщини, сім’ї загиблих Захисників та Захисниць України.

Під час зустрічі аспірантка кафедри нервових хвороб ПДМУ, член Європейського товариства вивчення сну, лікар-невропатолог МЛДЦ “Медіон” Анастасія Шкодіна розповіла про сон, його роль для здоров’я людини, найпоширеніші причини та види розладів сну в умовах війни. Спільно з керівником Центру ветеранського розвитку ПДМУ, доцентом кафедри психіатрії, наркології та медичної психології ПДМУ Дмитром Бойком було представлено практичні поради з гігієни сну в умовах цивільного життя та можливості покращення сну в умовах перебування в зоні бойових дій.

Другий семінар було організовано Центром ветеранського розвитку ПДМУ за участі доцента кафедри психіатрії, наркології та медичної психології ПДМУ Вадима Рудя та військового капелана 116-ої окремої бригади ТРО Збройних Сил України, протоієрея Православної Церкви України Сергія Сущенко на тему «Переживання втрати: як жити далі коли втратив близьку людину?». У заході взяли участь члени сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України та представники їх громадських організацій. Під час семінару розглянули питання етапів переживання горя, причини формування та ознаки пролонгованої реакції горя, а також практичні поради для присутніх.

Темою третього семінару для ветеранів, їх родин та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України у Центрі ветеранського розвитку ПДМУ стала «Емоційна рівновага та панічні атаки у дорослих і дітей». Спікерами виступили керівник Центру ветеранського розвитку ПДМУ, доцент кафедри психіатрії, наркології та медичної психології ПДМУ Дмитро Бойко і провідна фахівчиня із соціальної роботи, дитяча психологиня Полтавського міського центру соціальних служб Тетяна Ждан. Дмитро Бойко представив заходи самодопомоги в умовах емоційного шторму та поняття емоційної рівноваги. Разом з аудиторією було відпрацьовано релаксаційні техніки та техніки заземлення, які можуть використовуватися в умовах стресу. Тетяна Ждан розкрила питання дитячої реакції на стресові події, надала практичні рекомендації як підтримати дитину в умовах війни та як діяти при панічній атаці у дитини. В ході обговорення розглянули особливості понять прийняття та особливостей ефективності різних технік в умовах воєнного часу.

9 квітня було проведено четвертий семінар на тему «Серцево-судинні захворювання в умовах війни як хвороби цивілізації». Спікерками на заході виступили к. мед. н., асистент кафедри внутрішньої медицини № 2 Сатенік Рустамян та лікар-кардіолог палат інтенсивної терапії ВІК з БРІТ та рентгено-хірургічним блоком КП «ПОКМКЦ ПОР» Юлія Заєць. На семінарі було представлено роль психологічного стресу в розвитку серцево-судинних захворювань, їх різновиди, червоні прапорці, що вимагають особливої уваги та головні принципи збереження здоров’я серцево-судинної системи. Упродовж активного обговорення до дискусії було запрошено також доцента кафедри психіатрії, наркології та медичної психології, керівника Центру ветеранського розвитку ПДМУ Дмитра Бойка та аспірантку кафедри нервових хвороб, лікаря-невропатолога Анастасію Шкодіну, адже здоров’я серця безпосередньо пов’язано зі станом нервової системи та психічним благополуччям людини.

У Центрі ветеранського розвитку ПДМУ наголошують, що просвітницька діяльність та популяризація здоров’я й зберігаючих заходів серед ветеранів, військовослужбовців і членів їх сімей, та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України - запорука успішної реабілітації та реінтеграції, що забезпечує сталий розвиток громад. Центр ветеранського розвитку ПДМУ продовжує серію просвітницьких семінарів та запрошує до участі ветеранів та членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України. За детальною інформацією звертайтеся: +380-(050)-765-02-95 або cvr@pdmu.edu.ua (36011, м. Полтава, вул. Шевченка, 23,1-й поверх адміністративного корпусу Полтавського державного медичного університету, кабінет 107).

Наверх ↑