Звернення голови райдержадміністрації Тетяни Качаненко до ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Версія для друкуВерсія для друку

Шановні ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, вдови, переселенці!

Трагічна дата щороку нагадує нам про страшну трагедію, подібній якій за наслідками для людства не знав світ. Події, яким вже 32 роки, вже давно повинні б стати історією, але щороку квітневі дні невідворотно повертають усіх нас до Чорнобильської катастрофи і тих страшних наслідків, які вона мала для України та всього світу.

Справжній героїзм і патріотизм виявили майже 3 тисячі наших земляків, які у складі 25 Чапаєвської дивізії самовіддано працювали на будівництві дротяного огородження, доріг, проводили  дезактивацію приміщень станції, території десятків населених пунктів України та Білорусі, будували дренажні споруди, які зупинили попадання радіоактивних відходів у річку Дніпро та інше. Вони  захищали свої сім’ї, свою землю, а по великому рахунку, і всю планету.

Шановні ліквідатори! Вам довелося докласти надзвичайних зусиль, щоб не допустити поширення Чорнобильського лиха.

Ми не маємо права забути той подвиг, здійснений вами заради майбутнього. Районна влада докладає чималих зусиль, щоб ліквідатори, їхні сім’ї, переселенці, вдови почувалися захищеними й вчасно отримували допомогу, якої потребують. Депутатами районної ради було прийняте рішення про виділення коштів на оздоровлення ІІ категорії ліквідаторів, до трагічної дати буде виплачена грошова допомога вдовам чорнобильців, які не мають статусу. Не стоять осторонь проблем чорнобильців і сільські громади. У населених пунктах району продовжують відкриватися пам’ятні знаки землякам-чорнобильцям, проводяться зустрічі молоді з ліквідаторами, оновлюються музейні куточки, проводиться щорічний легкоатлетичний пробіг пам’яті і турнір з міні-футболу пам’яті Героя України Олександра Лелеченка. Усе це сприяє патріотичному вихованню молоді та збереженню пам’яті.

Хочемо відзначити активну позицію самих чорнобильців – районної організації ВГО «Союз Чорнобиль України» та голови правління чорнобильської організації Миколи Чудака, заступника голови правління Василя Силки.

 Ми з повною відповідальністю можемо говорити, що Чорнобильська організація району не лише одна з найчисельніших, але й найбільш організована та ініціативна.

 Низько схиляємося перед світлою пам’яттю тих героїв, хто ціною власного життя врятував усіх нас та увесь світ. Сьогодні немає серед живих понад 800 чорнобильців, але пам’ять про них не повинна згаснути, а стати гірким уроком для всіх прийдешніх поколінь.

Наша глибока шана й непідкупна повага вам, шановні земляки. Всім зичимо міцного здоров'я на довгі роки,  сили й витримки, сімейного благополуччя, достатку й злагоди в родинах, поваги й добра від оточуючих, ясного неба, тепла і сонця.   

Голова районної державної

адміністрації                                Т.П. Качаненко 

 

Наверх ↑